Ordning och reda

När man planterar lökar och fröer så är det väldigt enkelt att glömma av vilken sort man har planterat på vilken plats. I alla fall har jag en tendens att glömma bort detta... Hur brukar du göra för att märka ut dina planteringar? Det finns ju klassiska knep som att återanvända persiennblad eller glassbinnar och texta med märkpenna. Att skriva sortnamnet på stenar smälter också in bra. Många väljer att sätta fröpåsen på en blomsterpinne, jag tycker tyvärr att detta ta för mycket fokus ifrån planteringen. Jag fann dessa fantastiska skyltar hos varuhusetsalt.com. Dessa skulle gärna få skapa ordning och reda i mina krukor! Visst är de stilrena men samtidigt dekorativa?


Foto: Bild lånad från varuhusetsalt.se


Kliar det i fingrarna?

Jag är så redo, inspirerad och laddad för våren, men måste hejda mig och inse att det trots allt bara är mitten av januari… Min planering av balkongodlingen för sommaren har dock redan startat och det finns ju faktiskt en hel del frön som man kan börja att så inomhus nu i januari.

I år tänkte jag göra ett försök att odla fram ätbara växter i form av paprika, spansk peppar (chili), aubergine, kronärtskocka och rosmarin. Dessa kräver en lång utvecklingstid då de växer långsamt – så tålamod är ett måste!Lite tips för att så frön redan nu är att ge extra ljus och värme tills plantan visar sig, täcka över krukan med plast för att bevara så mycket fukt som möjligt, ”vädra” med jämna mellanrum för att inte plantan och dess rötter ska drabbas av mögel. Egentligen ska man undvika att så i lerkrukor då dessa släpper igenom så mycket vatten och fröna riskerar att torka ut. Fast jag tänker strida mot detta och köra på lerkrukor då jag tycker att dessa är snyggare på fönsterbrädan och mycket charmigare än plastkrukor. En idé är att plantera i större krukor så att jordvolymen blir större och jorden inte torkar ut lika snabbt. Ett annat tips är att vänta med att så tomaterna till mars, dessa riskerar annars att bli väldigt långa och klena!

Warm Embrace eller Colour Rich - vem är du?

Tulpanguiden spår två heta trender för 2012. En naturlig och jordnära trend där naturen bestämmer reglerna, inte för avskalat men inte heller för stylat - detta är Warm Embrance. Mixa material från naturen med grov struktur som trä, näver, korg tillsammans med gula påskliljor eller krokusar. Låt gärna hela löken synas i blomsterarrangemanget. 


    

Foto: Bild lånad från tulpanguiden.se


Color Rich är den andra trenden som ger dig energi utöver det vanliga. Här är alla färger och nyanser tillåtna! Blanda olika material och fäger, varför inte addera en rosett eller något annat tillbehör?  


Härligaste tulpanmixen

Tulpaner kan man aldrig få för mycket av utan nu vill man bara frossa i alla härliga sorter och färger som finns. Hittade denna fantastiska bild från Allt om Trädgård, visst är den läcker? Helt otroligt hur många olika sorter det finns...

Bästa tipsen för att få tulpanerna att vara länge är att snitta om stjälkarna innan du ställer dem i vasen, fyll vasen med kallt vatten (jag brukar även slänga med några isbitar), byt sedan gärna ut vattnet varje dag om du har möjlighet. Tycker du att tulpanerna växer ifrån dig så snitta om dem samtidigt som du byter vatten och som de flesta snittblommor så gillar även tulpanerna att stå svalt. Så har du en balkong så släng gärna ut dem där över natten. Gillar skarpt idèen med att mixa dessa skönheter till ett stilleben med olika glasvaser. Enkelt - med väldigt effektfullt! 
Foto: Bild lånad från Allt om Trädgård

Vårkänslor

När julen har dansats ut och julgranen, amaryllisar, ljusstakar och allt det andra är borta så känner man verkligen att våren kan komma. Finns det något bättre vårtecken och tjuvstart av den kommande årstiden än tulpaner? Jag gick förbi blomsterståendet på gatan igår och kunde inte hejda mig och motstå en bukett med härliga orangegula tulpaner. Så nu pryder de vardagsrumsbordet tillsammans med ett gäng kvistar av blåbärsris.

 


Foto: Flowers and the City

Ny familjemedlem!

I julklapp fick jag Kay Bojesens fantastiska träapa. En härlig och genuin designklassiker som fortfarande tillverkas för hand i Danmark. Apan har länge stått högt upp på önskelistan och äntligen har den flyttat in. Just nu huserar den på tavellisten i vardagsrummet tillsammans med en liten planta av hjärtan på tråd som jag planterat i ett vanligt dricksglas.Foto: Flowers and the City

En riktig kämpe!

I början av november fick jag hem en röd härlig vogelazalea i sorten Nortlich. Denna har varit helt fantastisk och blommar än! Tyvärr börjar jag själv att tröttna på julens röda, men denna azalea är ihärdig och jag har inte hjärta att göra mig av med den.

Trots att den fick klara sig själv över julen så har den överlevt trots allt "plågande" av obefintligt vattnande. Det viktigaste att tänka på när man köper en azalea är att knopparna på plantan visar färg för det är nästintill omöjligt att driva upp en planta själv hemma ifrån ett grönt stadie. Azalean vill ha mycket vatten så jag brukar ungefär varannan dag sätta den i diskhon någon timma så at den får suga upp vattnet under ifrån. Viktigt att inte dränka krukan som man gjorde för när det var lerkrukor, för då finns det en risk att rötterna ruttnar.
Foto: Flowers and the City

Alvhemsk mani på murgröna

Missförstå mig inte nu. Jag älskar Alvhem och deras fantastiska lägenhetsobjekt. Stylingen av deras drömbostäder är den bästa i landet och deras Hemnetannonser är som exklusiva bostadspraliner i den svenska fastighetsvärldens annars så sockerstinna godispåse. Men. Det finns en sak jag inte gillar alls. Det är murgröna på stång. Ändå envisas den här erbarmerligt fula växten med att gå rundgång i Alvhems objekt. But why? Är det samma lilla styggelse som åker taxi mellan visningarna eller har deras mäklare en fäbless för Hedera Helix?! Låt oss titta närmare på några foton:
Höstens kanske mest ombloggade lägenhet. Fantastiskt snyggt inrett och harmoniskt sovrum med vitsåpade plankgolv, kakelugn och krispig textil. Men, ser ni - murgrönan!??

Inget hem och ingen inredningsstil tycks främmande för den här koldioxidfrämjande och vämjeliga skapelsen. Cirkelformad grönska till alla hem tycks vara parollen. Ser ni?

Här känns det först väldigt lovande med ljuva liljor och resliga orkidéer i förgrunden. Men nej.... Dra mig baklänges och ge mig syrgas. Vad kikar fram på fönsterbrädet längst bort. Om. Inte. Ännu. En. Jävla. Murgröna.

"Välkommen till en mycket välplanerad tvåa" lyder introtexten till denna bostadsannons. Jag sveper snabbt med blicken över bilden, kikar in i de tre rummen som sportar vadå? Jo. Just det. En sovrumsgröna min sköna. Whats wrong with you people!!??

Joråsåatteeeh... Behöver jag ens säga mer? Nej. Tänkte just det. Jag vilar min påse.

Här visar Alvhem upp ett totalrenoverat kök anno 2010 vilket de också förtydligar i objektsbeskrivningen. Men säg mig, vad gör då det där gröna otyget i fönstret? Va, va?

Vi förflyttar oss raskt till nästa rum i samma lägenhet. Och vad skådar mitt norra öga då, om inte ett frodigare syskon till den fula diton i köksregionerna. Tvi!

Hm. Kan det månne vara samma grönsak som åker på turné? För vad står annars i det här krispigt fräscha sovrummet på Linnégatan om inte en tvilling. Låt oss ta en närmare titt.

Jodå. Banne mig. Visst måste det vara så. Eller vad är oddsen att två olika murgrönor har ett identiskt löv som hänger ner på exakt samma ställe i innercirkeln. Vi är något på spåren...

Vinterbalkong

Alvhem Mäkleri har lagt upp lite nya lägenhetsobjekt efter julledigheterna. Jag fastnade för den här vinterstylade balkongen i Linné. På självaste Alvhemsgatan. Snygg stenläggning och fina fårskinn. Extra plus för trätrallen och trasmattorna på sniskan. Här vill jag kura skymning med en stor kopp te och massor av tända ljus.
Foto: från Alvhem

Duka med grönsaker

Har du ett par kilo apelsiner över efter julhelgerna? No worries. Du kan få användning av dem till januaris snyggaste dukning. Väldoftande citrusfrukter i varierande storlek kan sätta piff på vilket bord som helst. Eller vad sägs om detta?

Foto: Bild lånad från Cult Designs gamla blogg

RSS 2.0